Gespeld


Oefenen met werkwoordspelling

Geshopt tot je dropt. Het spellen van werkwoorden uit het Engels

In het november-decembernummer van Onze Taal schreef ik een stuk over de spelling van leenwerkwoorden uit het Engels, zoals shoppen, stressen en instaën. Wil je weten hoe je zulke woorden correct spelt en voor welke valkuilen je moet oppassen? Bestel het nummer dan op https://onzetaal.nl/tijdschrift/06-2024!

enter image description here

Dank aan de redactie van Onze Taal voor de samenwerking en aan Flos Vingerhoets (of het is nou Vingerhoedts?) voor de prachtige illustratie bij het stuk.


Spellingsalternatieven

Momenteel wordt er gewerkt aan de mogelijkheid om oefeningen op te nemen met meer dan een goed antwoord. Onlangs zijn namelijk spellingsalternatieven bij Engelse leenwerkwoorden opgenomen in de officiële spelling op Woordenlijst.org. Zo is in 2023 naast de vorm googel ook de vorm google opgenomen (zie 'variant "googlen"').

enter image description here

Googelen en googlen op Woordenlijst.org

In de huidige opzet van Gespeld wordt echter steeds uitgegaan van slechts een correcte vorm. Naar alle waarschijnlijkheid is de wijziging aan de website aan het einde van september 2024 gereed.


Letter en Geest-lezing: Die vermaledijde dt: werkwoordspelling geüpdatet

De tweede lezing in de nieuwe najaarsreeks van Letter en Geest: Neerlandistiek in Leiden wordt gegeven door dr. Alex Reuneker. De titel van zijn lezing luidt: 'Die vermaledijde dt: werkwoordspelling geüpdatet’.

enter image description here

Letter en Geest: Neerlandistiek in Leiden

We instaën en gamen er flink op los. Je updatet een tekst nadat je een passage deletete en na al dat werk wordt er in het weekend gepartyd. Engelse woorden hebben ons dagelijks taalgebruik flink verandert. Of is het toch veranderd? Waarom blijven, ook bij Nederlandse werkwoorden, die beruchte d's en t's toch zo'n bron van ellende? Er doen veel mythes de ronde: een normale spelfout wordt vaak hoogstens als slordigheid aangemerkt, maar een dt-fout zou al snel een gebrek aan inzicht of zelfs intelligentie verraden.

In deze Letter en Geest-lezing laat neerlandicus en taalkundige Alex Reuneker samen met zijn student-assistent Mette Rebel verschillende mogelijke oorzaken van dt-fouten de revue passeren. Is er bijvoorbeeld een relatie met opleidingsniveau? Lokt 'Wordt je broer piloot?' meer of juist minder fouten uit dan 'Word je piloot?' Maken middelbareschoolleerlingen nu echt zo veel fouten bij de gebiedende wijs ('Word lid!')? En hoe zit het nu eigenlijk met al die werkwoorden die we uit het Engels lenen? Voor wie zelf ook weleens twijfelt, frissen we de regels op een speelse manier nog even op.

Alex Reuneker is als universitair docent verbonden aan het Leiden University Centre for Linguistics en hij geeft daar colleges over argumentatie, taalkunde en statistiek. Met behulp van digitale methoden onderzoekt hij argumentatie met voorwaardelijke constructies ('als-dan-zinnen'). Hij publiceert over het Nederlands in pop- en hiphopteksten en daarnaast onderzoekt hij met behulp van de website Gespeld.nl welke factoren een rol spelen in het maken van fouten in de werkwoordspelling. Mette Rebel is masterstudent Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden en onderzocht als student-assistent werkwoordspelling bij middelbareschoolleerlingen.

Meer informatie/inschrijven op https://www.universiteitleiden.nl/agenda/2024/10/die-vermaledijde-dt-werkwoordspelling-geupdatet.


Storing e-mail-provider voorbij

Door een technische storing, die uiteindelijk niet bij de e-mail-provider bleek te liggen, werden er geen mails verstuurd. Het probleem is inmiddels opgelost. Bedankt voor het geduld.

enter image description here

Photo by Thanhy Nguyen on Unsplash


Storing e-mail-provider

Door een storing bij de e-mail-provider worden de dagelijkse e-mails helaas niet verstuurd. Ook mails via het contactformulier worden niet verstuurd. Er wordt aan een oplossing gewerkt. In de tussentijd kun je wel gewoon oefenen op de site en blijft Gespeld bereikbaar door een e-mail te sturen aan info@gespeld.nl.

enter image description here

Foto: Thomas Jensen op Unsplash


Onderwijsfonds van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2024

Onlangs is mijn aanvraag voor het Onderwijsfonds van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2024 gehonoreerd! Met het toegekende bedrag zullen door studenten korte animaties worden gemaakt waarin specifieke categorieën in de werkwoordspelling in heldere en toegankelijke taal worden uitgelegd, zoals beschreven in het onderstaande stuk uit de aanvraag.

De oefeningen [op Gespeld] worden dagelijks door honderden leerlingen en studenten gemaakt, maar de eerdergenoemde feedback wordt slechts in beperkte mate gelezen. Deze aanvraag richt zich daarom op het vergroten van het leereffect bij de genoemde doelgroep door de ontwikkeling van vijftien korte kennisclips (één per oefencategorie, zoals ‘gebiedende wijs’ of ‘leenwerkwoord verleden tijd’) die de feedback op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier aanbieden.

Veel dank aan de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde voor deze mooie subsidie. Ben je student in de richting animatie, vormgeving of een aanverwante richting en heb je interesse, neem dan zeker even contact op!


Digital Humanities-subsidie 2023-2024

Onlangs heb ik de Digital Humanities Small Grant 2023-2024 ontvangen van het Leiden University Centre for Digital Humanities (LUCDH). Met deze subsidie kan ik twee student-assistenten aanstellen om deel te nemen aan een onderzoeksproject waarbij de gegevens van Gespeld worden gebruikt, zoals beschreven staat in onderstaand uittreksel uit het subsidievoorstel.

In dit interdisciplinaire project, waarin de disciplines Nederlandse taalkunde en Digital Humanities worden gecombineerd, zullen twee student-assistenten beschikbare literatuur over de Nederlandse werkwoordspelling lezen en methodologieën uit het domein van Digital Humanities gebruiken om een dataset van 6 miljoen antwoorden bij oefeningen werkwoordspelling te onderzoeken die sinds 2013 zijn verzameld via de non-profit website Gespeld .

Ik ben Digital Humanities dankbaar en ik kijk ernaar uit om samen met twee studenten aan het project te werken. Ik hoop onze kennis van fouten in de Nederlandse werkwoordspelling te vergroten met behulp van datagestuurde technieken en big-data-statistieken.


Lezing VIOT 2024

Eind januari 2024 presenteren we op VIOT 2024 (Vereniging Interuniversitair Overleg Taalbeheersing) aan de Universiteit Twente, wederom over de spelling van (voornamelijk Engelse) leenwerkwoorden, zoals updaten en netflixen. In de lezing presenteren we kwantitatieve analyses waaruit blijkt dat leenwerkwoorden significant vaker incorrect worden vervoegd dan niet-leenwerkwoorden. Daarnaast tonen de resultaten aan dat een beperkt aantal typen werkwoorden gebaseerd op de uitgang van de stam, het grootste deel van de fouten veroorzaakt.

Voor meer informatie, zie het abstract en VIOT 2024.


Storing voorbij

Gespeld heeft een aantal dagen te maken gehad met een technische storing. Gelukkig is het probleem nu verholpen en kan de site weer volop worden gebruikt. Dank aan alle bezoekers die de storing meldden.


Lezing Het Schoolvak Nederlands 2023

Tijdens de conferentie Het Schoolvak Nederlands (HSN) 2023 zal Alex Reuneker van de Universiteit Leiden en Gespeld samen met studente Nederlandse Taal & Cultuur aan de Universiteit Leiden Mette Dunning onderzoek naar de spelling van leenwerkwoorden presenteren.

enter image description here

Voor meer informatie, zie Het Schoolvak Nederlands (HSN) 2023 en het abstract.